Antikkens veje til Renæssancens Danmark

12.06.2017

Spændende nyt til undervisere i historie, oldtidskundskab, religion, latin og dansk på ungdomsuddannelserne!

Udstillingen Antikkens veje til Renæssancens Danmark - Da muserne rejste nordpå på Antikmuseet viser, hvordan tre danske renæssancehumanisters møde med antikken fik betydning for dansk sprog, litteratur og historie.

Udstillingen kan opleves fra den 1. september til den 1. december på
Antikmuseet, Aarhus Universitet, Victor Albecks vej 3
Åbent man. – tors. og søndag 12 -16.
Gratis adgang.

OM UDSTILLINGEN
Udstillingens tre hovedpersoner, Christiern Pedersen, Rasmus Glad og Ole Worm, formåede alle at forme den tid de levede i, og i dag kan vi stadig mærke de aftryk de satte. Latin var renæssancens internationale sprog, og var et kerneelement i det europæiske netværk af lærde på tværs af lande- og sproggrænser. Vores hovedpersoners brug af eller brud med latin sætter fokus på udviklingen af dansk litteratur og sprogets magt i renæssancen og vil være særligt relevant for latin, dansk og historie.

Udstillingen sætter med sin personlige vinkling ansigter på de mennesker, der oplevede reformationens Danmark, mens dens fokus på antikreception gør den særligt aktuel som perspektiverende materiale til faget oldtidskundskab: gennem de personlige fortællinger om Pedersen, Glad og Worm ser vi, hvordan danske lærde lod sig inspirere af antikken og skabte nye og originale værker – ordbøger, digte og samlinger - der afspejler humanismens og antikkens indflydelse på Dansk renæssancekultur.

UNDERVISNINGSMATERIALE
Udstillingens temaer udforskes yderligere i en række artikler den populærvidenskabelige antologi Da muserne rejste nordpå - Antikkens veje til Renæssancens Danmark, som udkommer på Aarhus Universitetsforlag d. 1.9.2017.

Følg med på Antikmuseets hjemmeside, hvor der i august vil blive lagt materiale med forslag til undervisningstemaer op: www.antikmuseet.au.dk

Kontakt for yderligere information:
Lærke Maria Andersen Funder, PhD
Postdoc
Tlf: 61315856
Mail: klalmf [at] cas [dot] au [dot] dk

 

Yderligere information
Målgruppe: Ungdomsuddannelserne (historie, oldtidskundskab, religion, latin og dansk)