Fra sædelighedsfejde til samtykkedebat
Beskrivelse
Om seksuelle ligestillingsdebatter fra 1800-tallet til i dag
Danskernes syn på seksualitet og samliv har ændret sig betydeligt gennem historien. I dette forløb tages eleverne med på en rejse tilbage i seksualitetshistorien med udgangspunkt i udvalgte seksuelle ligestillingsdebatter, der har formet vores opfattelser af køn og sex i dag.
Undervejs stifter eleverne bekendtskab med 1800-tallets tabuiserede og skjulte kønsliv, usikre præventionsformer og dobbeltmoral blandt borgerskabet især. De vil også møde rødstrømpernes opgør med de herskende kønsroller og kamp for at sætte seksualiteten fri i 1970’erne. Disse nybrud perspektiveres til den samtykkedebat, der har udspillet sig i nyere tid.
Forskellige opgaver og øvelser giver anledning til at trække tråde mellem fortid og nutid og reflektere over, hvor nutidens idéer om kønsroller, initiativ og grænsesætning stammer fra.
Forløbet er oplagt som et supplement til seksualundervisning for ungdomsuddannelserne. Det kan også tænkes ind i dansk, historie og samfundsfag. Det kan være i forbindelse med en litteraturhistorisk læsning om Det Moderne Gennembrud og sædelighedsfejden eller i forbindelse med en historisk eller samfundsfaglig vinkel på kønsroller, seksualitet og ligestilling.
Formål
Med dette forløb ønsker vi:
- at gøre eleverne bevidste om, at opfattelser af køn og seksualitet hænger sammen med den kulturhistoriske kontekst.
- at give eleverne forståelse for ligheder og forskelle i seksuelle ligestillingsdebatter gennem tiden, samt den indflydelse de har haft på seksuel ligestilling og seksualmoral.
- at udstyre eleverne med viden om forskellige forventninger til kønnene og deres seksualitet.
- at skabe bevidsthed om hvordan normer, fordomme og myter påvirker vores syn på kønnene og deres seksualitet.
Praktisk information
Se flere detaljer
KØN - museum for kønnenes kulturhistorie
Domkirkepladsen 5
8000 Aarhus C
Tilmelding
Forløbet kan bookes alle ugens hverdage mellem 9.30-16.00.
Ved booking, skriv til undervisning@konmuseum.dk