Grundskole
Billede

Beskrivelse

Hvordan tilbereder man en strandkrabbe over bål – og kan man pifte retten op med tang? I vores undervisningsforløb ”Fra bund til mund” tilbereder vi vores egen mad i bedste ”Nak & Æd”-stil!
Dette undervisningsforløb giver en enestående mulighed for at undersøge og blive kloge på den mad, vi spiser. Vi tænder op i bålkomfurerne og tilbereder en lækker havsuppe. Undervejs bliver vi klogere på nogle af de danske havdyr samt deres levevis og tilpasninger. Og måske kan man endda overvinde sin frygt og holde en levende krabbe!

Efter en knitrende velkomst foran bålet skal vi finde vores ruser og se, hvor mange krabber, der er gået i fælden. Vi sætter sanserne i spil, når vi mærker det kolde, våde vand og krabben, der prikker i hånden med sine spidse ben. Vi lytter til lyden af en krabbe, der smasker, når den tages op af vandet. Til sidst vælger vi krabberne ud til vores krabbesuppe.

Efter en snak om dyreetik bliver krabberne aflivet og bruges til at lave en lækker krabbesuppe over bålkomfur. Børnene arbejder i små hold, så de får størst mulig ejerskab til projektet. Når vi har styr på, hvordan en blegselleri ser ud, og hvordan man bruger en gulerodsskræller, går vi i gang med snittearbejdet. Det tager tid at lave god mad, men det er alle anstrengelserne værd, når belønningen er en velduftende krabbesuppe med friske urter og tang.

Forløbet giver børnene en mulighed for at komme et skridt nærmere forståelsen af, hvor vores fødevarer kommer fra, og hvordan vi skaffer dem. Børnene er med hele vejen i produktionen af deres egen suppe, hvilket giver dem en særlig god appetit, når krabbesuppen skal spises.

OBS: Hvis det ikke kan lade sig gøre at skaffe krabber, vil de blive erstattet af muslinger.

Forberedelse

Undervisningsmateriale til Madkunskab

Er du madkunsskabslærer, eller gennemfører du forløbet i samarbejde med madkunskab, så tag et kig på vores nye og spændende undervisningsmateriale til vores "Fra Bund til Mund"-forløb.

Undervisningsmaterialet er udarbejdet i samarbejde med Mathilde Albæk Winther Jacobsen, Sandra Rohde Knudsen, Janne Højriis Qvortrup og Ida Sindal Stounbjerg fra VIA Læreruddannelsen i Aarhus.

Formål

at lære børnene:

  • hvor maden kommer fra
  • at tilberede mad på bål
  • om dyrenes anatomi og tilpasninger
  • om fødekæder, sundhed og bæredygtighed

Praktisk information

Sted
Færgevej 4
8500 Grenaa
Skjul detaljer

Kattegatcentret

Færgevej 4

8500 Grenaa

Forløbstype
Forløb med formidler
Målgruppe
5. klasse
6. klasse
7. klasse
8. klasse
9. klasse
10. klasse
Børn og unge med særlige behov
Fag
Biologi
Madkundskab
Natur/teknologi
Pris
Antal
28
Periode
01.04.2024 - 30.10.2025
Skjul detaljer

Prisen afhænger af målgruppe og gruppestørrelse. Se mere på Kattegatcentrets hjemmeside

ULF i Aarhus støtter ikke dette forløb økonomisk.

Emneområde
Natur, friluftsliv og udeskole
Naturvidenskab
Trivsel, fællesskab og mobning
Tværfaglige tilbud
Faciliteter
Mulighed for at spise medbragt mad
Mulighed for toiletbesøg
Handicapvenlige forhold
Verdensmål
SDG
SDG
SDG

Tilmelding

Prisen afhænger af målgruppe og gruppestørrelse. Se mere på Kattegatcentrets hjemmeside

ULF i Aarhus støtter ikke dette forløb økonomisk.

Lav en bookingforespørgsel via vores hjemmeside.

Når vi har modtaget jeres bookingforespørgsel kontakter vi jer altid for at afstemme og opfylde jeres forventninger til jeres besøg.