Fra sædelighedsfejde til #metoo

Beskrivelse

Fra sædelighedsfejde til #metoo

Om seksuelle ligestillingsdebatter fra 1800-tallet til i dag

Danskernes syn på seksualitet og samliv har ændret sig betydeligt gennem historien. I dette forløb tages eleverne med på en rejse tilbage i seksualitetshistorien med udgangspunkt i udvalgte seksuelle ligestillingsdebatter, der har formet vores opfattelser af køn og sex i dag.

Undervejs stifter eleverne bekendtskab med 1800-tallets tabuiserede og skjulte kønsliv, usikre præventionsformer og dobbeltmoral blandt borgerskabet især. De vil også møde rødstrømpernes opgør med de herskende kønsroller og kamp for at sætte seksualiteten fri i 1970’erne, hvor man også så en voksende accept af homoseksualitet.
Afslutningsvist perspektiveres disse to nybrud med den seksuelle ligestillingsdebat, vi står i netop nu, nemlig #metoo-debatten.

Hvordan kan vi bruge et tilbageblik på 1800-tallets seksualmoral til at forstå de forviklinger og magtkampe, der kendetegner debatten i dag? Opfatter vi i dag - ligesom i 1800-tallet - manden som den aktive og aggressive og kvinden som den passive og tilbageholdende?
- Eller fik rødstrømperne og mandebevægelsen gjort op med dette i forrige århundrede?

Forløbet er oplagt som et supplement til seksualundervisning for ungdomsuddannelserne.
Det kan tænkes ind i dansk, historie og samfundsfag. Det kan være i forbindelse med en litteraturhistorisk læsning om Det Moderne Gennembrud og sædelighedsfejden eller i forbindelse med en historisk eller samfundsfaglig vinkel på køn, seksualitet og ligestilling.

Formål

Med dette forløb ønsker vi:

  • at gøre eleverne bevidste om, at opfattelser af køn og seksualitet hænger sammen med den kulturhistoriske kontekst.
  • at give eleverne forståelse for ligheder og forskelle i seksuelle ligestillingsdebatter gennem tiden, samt den indflydelse de har haft på seksuel ligestilling og seksualmoral.
  • at udstyre eleverne med viden om forskellige forventninger til kønnene og deres seksualitet.
  • at skabe bevidsthed om hvordan normer, fordomme og myter påvirker vores syn på kønnene og deres seksualitet.
Sted
KØN - museum for kønnenes kulturhistorie
Domkirkepladsen 5
8000 Aarhus C
Tilmelding

Forløbet kan bookes alle ugens hverdage mellem 9.30-16.00.
Ved booking, skriv til undervisning [at] konmuseum [dot] dk

Tilmelding